PREKO 30 GODINA TRADICIJE

O nama

Poštovani posetioci dobrodošli na veb prezentaciju nacionalnog udruženja "Srpske kuće".

Projektovanje & Izgradnja

Nacionalno udruženje "Srpske kuće" za Vas vrši projektovanje i izgradnju kvalitetnih, savremenih i modernih kuća i objekata različitih namena u duhu sa srpskom graditeljskom tradicijom. Svi naši projekti rezultat su višegodišnjeg iskustva, istraživanja i napora naših najboljih arhitekata i članova udruženja iz različitih sfera nauke, kulture i obrazovanja, koji su svoj celi život posvetili važnosti očuvanja srpske graditeljske tradicije kao dela nacionalnog identiteta.

Za Vas projektujemo,gradimo i rekonstruišemo stambene objekte i objekte različitih namena u Srbiji, po celoj Evropi, Americi i Australiji.

Za sve informacije o cenama i projektima molimo Vas kontaktirajte nas putem mejla ili telefona.BOŽIDAR PETROVIĆ (1922-2012)

Profesor - Arhitekta

Počasni član i osnivač udruženja, neumorni borac za očuvanje autentičnog srpskog graditeljskog nasleđa u modernoj epohi. Pripadao je najuglednijem miljeu srpske arhitekture i bio uvaženi profesor
"Arhitektonskog fakulteta" univerziteta u Beogradu gde je predavao mehaniku, teoriju sistema i otpornost materijala.
U svojoj bogatoj karijeri profesor Boža objavljuje veliki broj stručnih radova i knjiga, na osnovu njegovih urbanističkih i arhitektonskih rešenja izgrađene su mnogobrojne fabrike, industrijska postrojenja i objekti različitih namena kako kod nas tako i u inostranstvu.
Kao svoj najveći kulturni i društveni doprinos smatrao je svoju profesionalnu i stručnu borbu na očuvanju i transponovanju srpske graditeljske tradicije u modele novih i modernih kuća. U ovoj težnji projektovao je preko 50 modela kuća koje su prikazane u knjizi  "Stare srpske kuće kao graditeljski podsticaj" koju smo za Vas obezbedili u online formatu u sekciji online brošura.


PREDRAG RISTIĆ (1931-2019)

Arhitekta

Počasni član udruženja, rođen u Beogradu 1931 godine. Svoj put ka kosmopolitskoj veličini započeo je pohađanjem osnovne nemačko-srpske škole koju je završio 1941, pa preko gimnazije Kralja Aleksandra I koju je završio 1949 godine. 1959 godine uspešno završava arhitektonski fakultet u Beogradu, nakon čega doazi do doktorata na univerzitetu u Gracu 1980,
- Bio je član ULUPUDS-a, nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film, prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i Nagradu za životno delo ULUPUDS-a, a često je isticao prvu nagradu princa Čarlsa za projekat Crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj.
Predrag Ristić predstavlja ikonu srpske arhitekture sa preko 150 projektovanih i izgrađenih pravoslavnih hramova širom sveta. 
- Među  njegova najlepša projektantska dela spadaju: crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, saborni hram Hristovog vaskresenja u Podgorici, dom svetog kneza Lazara u Birmingemu, crkva u Apatinu, crkva svetog mučenika Stanka na Ostrogu, crkve u Hanoveru i Sidneju.

SLAVOLJUB ZAKIĆ

Inženjer

Osnivač nacionalnog udruženja "Srpske kuće" rodom iz podkopaoničkog sela Simičište iznad Leška, jedan je od najvećih zagovornika i naslednika ideologije profesora Bože Petrovića o važnosti očuvanja i negovanja srpske graditeljske tradicije, kao simbolu čovekomernog, u smislu lepote stanovanja, življenja i svakodnevnog funkcionisanja dostojnog jednog čoveka. Po uzoru na projekte profesora Petrovića učestvovao je u izgradnji prelepih kuća širom Srbije i u inostranstvu, koje imate prilike da vidite na našem sajtu.


TIHOMIR OBRADOVIĆ

Arhitekta

Osnivač udruženja, rođen 1957 godine u Gornjem Milanovcu. Osnovnu i srednju školu pohađao je i završio u Čačku (obe sa diplomom "Vuk Karadžić"), nakon čega je 1984 godine završio "Arhitektonski fakultet" univerziteta u Beogradu.
- Tokom svoje sjajne karijere koju je započeo 1986 pa do danas, radio je na mestima arhitekte planera, savetnika, direktora i nacionalnog konsultanta, učestvovao i rukovodio mnogobrojnim urbanističkim projektima, idejnih i glavnih projekata porodičnih kuća, manastirskih konaka, vizitorskih centara, etno domaćinstava, edukativnih centara i poslovnih objekata širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Idejni je tvorac i organizator izložbe radova profesora Bože Petrovića, pod nazivom "Kuća je naša velika suština" i član "Inženjerske komore Srbije" od njenog osnivanja.
- Učesnik je mnogobrojnih seminara na kojima je održao prelepa predavanja iz oblasti narodnog graditeljstva kao i oblasti prostornog i urbanog planiranja na zadovoljstvo svih onih koji su imali prilike da ga slušaju.


STANKO KOSTIĆ

LIKOVNI UMETNIK FOTOGRAFIJE

Osnivač udruženja. Većinu fotografija koju ćete imati prilike da vidite na našem sajtu delo su Stanka Kostića.
- Autor je više od 30 tematskih kalendara (Stari zanati, Stara srpska odlikovanja , Skulpture i plastika na fasadama beogradskih zdanja, Narodna arhitektura Istočne Srbije, Priroda doline Mlave, Šesto godina Manastira Manasije, Manastiri doline Mlave, Istočna Srbija, Nebeska riznica-svedočanstva Eparhije Braničevske, 1700 godina slobode crkvene misli i umetnosti braničevske eperhije, Homolje, Beljanica , Kučaj, sliv Mlave i Resave, TRAJANJE - nošnje i običaji, Priroda Srbije – između svetlosti i senke, Istočna Srbija ...). Bavi se kulturom i tradicijom Srbije, Crkvenom umetnošću izvan Srbije (Sent Andreja, Rumunija, Hrvatska, Manastir Hilandar...), rodnog kraja-doline reke Mlave, Homolja i istražuje razvoj crkvene umetnosti na tlu Braničevske eparhije. Jedan je od uvaženih osnivača našeg udruženja.


DRAGAN BOSNIĆ

NOVINAR, FOTOGRAF, KARIKATURISTA, DIZAJNER

- Dragan Bosnić (1950) je beogradski fotograf, novinar, karikaturista i dizajner. Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama i dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Ljubav prema putovanjima i fotografiji učinila je Bosnića jednim od najboljnih srpskih fotografa, koji je objektivom svoje kamere zabeležio najlepše krajeve Srbije, običaje srpskog naroda, spomenike kulture i još mnogo toga.
- U svom “decenijskom putovanju” kroz Srbiju nije se zadržavao samo na mestima koja su već proglašena “prirodnim lepotama” i kao takva zaštićena od strane države. Ovaj pasionirani snimatelj je otkrivao skrivene i nepoznate prirodne lepote Srbije, zaboravljene predele i njihove vrednosti kako bi ih približio običnom urbanom čoveku u Srbiji.


MILUTIN DEDIĆ

Srpski akademski slikar, istoričar umetnosti i putopisac

Počasni član udruženja, rođen je u srpskoj porodici u Šibeniku, od oca Jovana i majke Jelke Dedić. Ime je dobio po srpskom Kralju Milutinu. Oženjen je, ima dva sina, Luku (akademski slikar), i Filipa (diplmirao filmsku montažu).

Milutin je u Beograd došao 1957. godine, a 1962. godine je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio učesnik preko 30 međunarodnih i domaćih umetničkih kolonija, izlagao je u Republici Srbiji, Republici Srpskoj i inostranstvu. Posebno je zanimljivo da je više od dvadeset puta posećivao manastir Hilandar, (koji je obilato pomagao Kralj Milutin, gde je na mestu stare crkve sagradio novu sabornu crkvu), koji mu je bio velika inspiracija u preko 500 crteža i slika na kojima se nalazi manastir Hilandar. Česti motivi na Dedićevim slikama su vodenice, okeanska pučina, istorijski krajputaši i spomenici ljubavi, manastiri, kulturno-istorijsi spomenici, lepote u Srbiji, a pre raspada Jugoslavije i u rodnom Šibeniku, i širom Dalmacije.
- Sastavio 40 ukoričenih kljiga, koje broje oko deset hiljada stranica, ispunjenih zapisima, a sa četiri hiljade portreta i tri hiljade crteža. U posebnim blokovima su još dve hiljade radova većeg formata i u koloru.
- Kao poznavaoca srpske tradicije i kulturne baštine, manastira Hilandar, Milutina Dedića nazivaju slikarom kulturne baštine


RADOJKO OBRADOVIĆ

Građevinski tehničar

Osnivač udruženja rođen u Brusu 1955 godine. Osnovnu školu pohađao je u Kuršumliji a građevinsku tehničku u Beogradu, po čijem završetku dobija zaposlenje u "Zavodu za zaštitu spomenika kulture" grada Beograda. 1985 uspešno polaže ispit za konzervatorsko restauratorske radove na spomenicima kulture i tokom svoje 41 godinu uspešne karijere biva angažovan na važnim projektima izgradnje, restauracije i obnove kulturno-istorijskih spomenika a neki od njih su: Beogradska tvrđava, Stambol kapija, Leopoldova kapija, kapija despota Stefana, muzej Beogradske tvrđave, konak kneza Miloša u Topčideru, rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića u selu Kumodraž, zadružna kuća Rankovića u selu Draževac kod Obrenovca i mnogi drugi projekti.

Srpsko nacionalno udruženje

Kontakti


Narodnih heroja 30
Novi Beograd

Dodatne informacije